onsdag 9 april 2014

Vårens sista novellcafé på Lunds Stadsbibliotek

Vad göra när våren verkar vänta på sig om inte dra sig till Lunds Stadsbibliotek, sjunka ner i en stol, bli bjuden på fika och lyssna på högläsning. Det var precis vad jag gjorde idag. 

Först ut var novellen Pianot i Sesimba ur novellsamlingen Nätterna, Verónica av Henrik Nilsson. Om honom hade jag inte hört tidigare och det var en väldigt trevlig bekantskap, så trevlig att samlingen lånades på studs. På baksidan kan man läsa följande: Novellsamlingen består av sju noveller som utgår från staden Lissabon och dess omgivningar. De smala gränderna, kaféerna, Tejofloden och hamnområdena utgör fonden till dessa allmängiltiga berättelser. På en både exakt och poetisk prosa skriver Henrik Nilsson om existentiella frågor som berör på djupet." Henrik Nilsson är född 1971, poet, litteraturkritiker och kulturjournalist. Han har tidigare bott i just Lissabon men bor nu åter i sin födelsestad Malmö. 

Den andra novellen för dagen var av en klassisk novellist: Guy de Maupassant. Passande nog hade Eva, en av bibliotekarierna på Stadsbiblioteket, valt att läsa novellen Om våren. Om våren kan mycket hända och visst blir vi alla mer eller mindre upplyfta och kanske rent utav lite kära under den här årstiden. Det är just vad den här novellen handlar om. En luttrad, äldre man försöker förhindra att en yngre man faller offer för kärleken. Han säger: Akta er för kärleken. Den är mycket farligare än snuva, bronkit och lungsäcksinflammation. Han tycker t o m att vi ska sätta upp plakat med detta budskap över hela stan annars kommer det att gå illa med oss allihopa. Vilken tur att vi inte lyssnar på honom utan tar till oss kärleken i alla dess former och även sprider dess budskap.

Pia Juul, dansk poet, novell- och romanförfattare, bidrog med den tredje novellen: En hyvens karl ur novellsamlingen Den gången med hunden. Tydligen hör det till hennes berättarstil att lämna väldigt mycket outtalat i sina noveller. Hon lämnar väldigt mycket till läsaren att tolka och lägga in mellan raderna, ibland kanske lite väl mycket. Det har hon gjort även i den här novellen som handlar om ett par vars granne just blivit mördad. De två har olika sätt att hantera sorgen. Han anklagar t ex sin fru för att vara okänslig: Kalle är död och du vill bara prata om gräset... Då det är en spänningsnovell vill jag inte förta spänningen för någon och lämnar den därför till er läsare att läsa. 

Till sist fick vi lyssna till ytterligare en klassisk författare: Virginia Woolf. Hennes novell Arvet handlar om en änkeman, en politiker vars fru just dött i en bilolycka. Hon har varit ordningsam och lämnat till var och en av vännerna en liten gåva, t o m hennes sekreterare får en gåva, en brosch. Maken blir lämnad med hennes dagböcker, som var det enda de inte delade under sitt liv tillsammans. Han och vi får genom dagböckerna ta del av deras liv och hon lämnar honom med sanningen, den sanning som hon inte tidigare har kunnat säga honom. Han tycker att det är olikt henne att dölja något men det visar sig att han inte kände henne alls. Hon var inte den hon verkade vara. 

En blandning av samtida och klassiska noveller, av kvinnliga och manliga novellister, av olika berättartekniker fick vi höra på dig men alla har de det gemensamt att de är skrivna för att läsas högt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar